Rasa de ovine Suffolk

Suffolk a fost recunoscuta pentru prima data ca rasa pura in 1810, rezultand din incrucisarea oilor Norfolk cu berbecuti Southdown. In 1886 in registrul oficial al rasei erau trecute 46 de turme iar in 1997, numarul lor a crescut la 2149.

 

Rasa este prezenta in toate tarile producatoare de carne de ovine. Astazi Marea Britanie exporta ovine Suffolk in Austria, Azore, Belgia, Cehia, Slovacia, Franta, Germania, Italia, Kenya, Olanda, Portugalia si Spania.

Descriere

Suffolk este o rasa care se distinge prin capul si picioarele in intregime negre si lana uni, scurta si deasa. Concursurile jurizate arata ca Suffolk are cele mai mari rate de crestere dintre rasele cu berbeci de reproductie.

Scopul principal al rasei

Numarul 1 intre rasele de baza, Suffolk este intalnit in 50% dintre turmele comerciale. Incrucisat cu oi hibride, produce miei care se maturizeaza devreme si pot asigura pretul maxim platit pentru primii miei de primavara pe piata. Comerciantii pot vinde miei neintarcati la varsta de 10-14 saptamani.

Miei vanduti mai tarziu, la greutati mai mari pastreaza carcasa slaba, impanata cu carne. Miei Suffolk tinuti pentru crestere raspund perfect la imbunatatirea nutritiei. Un alt punct forte al rasei sunt oile rezultate din incrucisare cu Suffolk, utilizate in turme comerciale. Ele se comportra foarte bine in privinta fatarilor timpurii si adauga un punct in plus conformatiei mieilor lor.

Calitati

Din 1797 (cand sa facut prima referire la Suffolk), rasa a mai evoluta pentru a indeplini nevoile consumatorilor, dar si-a pastrat capacitatea de a oferii miei pentru macelarii. Suffolk este un lider printre rasele de referinta din lume.

Informatii generale:

Prolificitate medie: mioare 158%; oi mature 171%; greutate medie a mieilor la nastere: 5,4 kg unici; 4,5 kg gemeni; greutatea carcaselor la taiere 17,5-20 kg; greutatea adultilor: 84 kg oaia; 130 kg berbecii; productia medie de lana: 3,2 kg.