Ne-am întors recent din zona Polovragi – Vaideeni – Baia de Fier – Novaci – Bustuchin unde am desfăşurat prima etapă a proiectului revistei Ferma – “VIITOR PENTRU SATE”. Timp de o săptămână, la sfârşitul lunii iunie, am făcut cunoştinţă cu fermieri, primari, iubitori şi păstrători de tradiţii, proprietari de pensiuni, brutari, sculptori în lemn, procesatori de fructe şi legume, dansatori în ansambluri folclorice şi fluieraşi…

Şase redactori ai revistei Ferma, trei cameramani, o dronă, trei specialişti în pajişti şi creşterea animalelor, oameni de marketing şi voluntari – aceasta a fost echipa care a documentat în teren peste 60 de subiecte în zona cuprinsă în proiect. Urmează redactarea şi publicarea articolelor în următoarele ediţii ale revistei şi, mai apoi, elaborarea unei monografii agroturistice.

Dincolo de frumuseţea incredibilă a locurilor vizitate, la tot pasul întâlneşti dovezi ale potenţialului insuficient valorificat. Şi asta este valabil pentru multe alte zone din ţară. Pe lângă faptul că ne-au primit cu braţele deschise în casele şi în fermele lor, interlocutorii noştri au fost deschişi şi la a primi sfaturile specialiştilor. Ei ştiu foarte bine că există multe posibilităţi pentru îmbunătăţirea activităţilor pe care le desfăşoară şi sunt preocupaţi să găsească soluţii eficiente şi rezonabile ca valoare a investiţiei.

Dincolo de scopul foarte clar al acestui proiect – diagnoza spaţiului rural românesc şi identificarea potenţialului investiţional – am plecat la drum sătui de cei care ştiu sau pot doar să arate cu degetul spre satul românesc, hotărâţi să scriem şi să vorbim despre lucruri şi întâmplări frumoaseŞi aşa s-a şi întâmplat. Sunt convinsă că veţi regăsi, în fiecare articol, motive suficiente să vă doriţi să ajungeţi în aceste locuri. De asemenea, sperăm că cei despre care vom scrie vor descoperi în demersul nostru motivaţia de a merge mai departe, investind în viitorul lor şi, implicit, în viitorul satului românesc!

Mulţumiri Primarilor pentru susţinerea proiectului nostru, cu precizarea că nu a existat nici o implicare financiară şi materială a comunităţilor locale. Aşa că le adresăm mulţumiri speciale şi partenerilor noştri: AGRO CONCEPT, DLG INTERMARKETING, NHR AGROPARTNERS, FUNDAŢIA REVISTEI FERMA.

Vezi DETALII despre PROIECT aici: VIITOR PENTRU SATE. Un proiect al revistei FERMA pentru SATUL ROMÂNES